[Steam] Possible issue installing dependencies

Hiccups and bugs go here. We can't help you with chronic character death.

Moderator: lavamadness

Post Reply
User avatar
Makail
Kerberos
Posts: 48
Joined: Wed Aug 17, 2011 8:29 pm

[Steam] Possible issue installing dependencies

Post by Makail » Fri Mar 08, 2013 9:30 pm

When running the game for the first time on a system without the .NET Framework 4.0 installed the second dependency (XNA Framework 4.0) may fail to install. To correct this issue simply restart your system and then try launching the game again and the XNA Framework will install successfully and the game will launch. This is due to an error where Steam will not prompt you to restart after the installation of the .NET Framework.

TLDR - Restart your system if the game fails to launch.
Makail

User avatar
Nspace
Kerbicron Cleric
Kerbicron Cleric
Posts: 4654
Joined: Thu Dec 29, 2005 7:26 pm

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by Nspace » Fri Mar 08, 2013 10:29 pm

Thanks for the post about this Makail. :) But you might also post it in the Steam forum as well.
"Quando omni flunkus, mortati" - "When all else fails, play dead"
SotS 1 wiki: http://wiki.swordofthestars.com/sots1/Main_Page
SotS 2 wiki: http://wiki.swordofthestars.com/sots2/SotS2_Codex

tnoyce
Posts: 20
Joined: Sun Nov 01, 2009 6:25 pm

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by tnoyce » Sat Mar 09, 2013 5:15 pm

Any idea why even with the dependencies installed, Steam continually tries to re-install them when I launch the game?

User avatar
Mecron
Kerberos
Posts: 38085
Joined: Fri Aug 05, 2005 7:26 pm

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by Mecron » Sat Mar 09, 2013 5:21 pm

That's something weird in your windows setup. I get the same thing but only on my oldest machine. Haven't been able to track down what old odd or end is making it think it needs to reinstall. I suspect I need to clean out some skeletons

tnoyce
Posts: 20
Joined: Sun Nov 01, 2009 6:25 pm

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by tnoyce » Sat Mar 09, 2013 7:34 pm

I uninstalled both Net 4.0 & XNA 4.0, reinstalled both.

I also renamed the .CommonDist folder. At the moment, game runs without the reinstall each time.

User avatar
Mecron
Kerberos
Posts: 38085
Joined: Fri Aug 05, 2005 7:26 pm

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by Mecron » Sat Mar 09, 2013 7:47 pm

Excellent! Thanks for the info!

tnoyce
Posts: 20
Joined: Sun Nov 01, 2009 6:25 pm

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by tnoyce » Sun Mar 10, 2013 1:39 pm

Quick update.

I have confirmed that if I change the folder which holds the dependency installers back to the correct name, I get back the behavior where the game insists on installing the dependencies each time it launches. So, I've left the folder named incorrectly.
Odd behavior. But to be honest, it's not the first time I've seen a Steam game exhibit this issue.

YunoRaptor
Posts: 3
Joined: Tue Mar 12, 2013 7:28 pm

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by YunoRaptor » Tue Mar 12, 2013 7:30 pm

Possibly worth noting... I had the same issue where after installing the game on steam, it kept reinstalling it whenever I started it.
Steam ceased to do this, however, upon simply shutting down steam, and starting it back up again.
Not sure if this information is helpful, but I figured every bit of info helps.

User avatar
Elhazzared
Posts: 165
Joined: Sun Mar 10, 2013 1:13 pm

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by Elhazzared » Tue Mar 12, 2013 7:37 pm

Usually steam will try to instal dependencies until it lanches the game successfully. Now ifthe game ends up crashing or suffering any problem that will make it terminate in any unusual fashion, steam will consider the game not to have lanched successfully yet and try to install the dependencies again. First step when lanching a steam game should be, if it loaded correctly, exit the game. After that steam will consider it a successful lanch and will not try to re-install dependencies.
"The heavens burned
The stars cried out
And under the ashes of infinity
Hope, scarred and bleeding breathed it's last."

For my Youtube channel with let's plays of the pit please follow the Link

slyscorpion
Posts: 68
Joined: Wed Mar 13, 2013 7:07 pm

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by slyscorpion » Wed Mar 20, 2013 7:21 am

Renaming the _CommonRedist folder worked for me. It stopped msiexec (whatever that is :D) from constantly installing. Thank you!

User avatar
BellaStrega
Posts: 235
Joined: Thu May 27, 2010 11:55 am

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by BellaStrega » Thu Apr 25, 2013 10:12 pm

Renaming that folder to what?

User avatar
silvaril
Kerbicron Cleric
Kerbicron Cleric
Posts: 3631
Joined: Thu Aug 25, 2005 9:11 pm

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by silvaril » Thu Apr 25, 2013 11:04 pm

Heya

Anything that isn't that specific name usually ;)

I would suggest _CommonRedist.old but only because I'm retentive like that :D
silvaril wrote:Love is Love, God is God and I am still Living a Lifetime

Disclaimer:
The views of any individual may not necessarily represent those of "God"(tm)

User avatar
BellaStrega
Posts: 235
Joined: Thu May 27, 2010 11:55 am

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by BellaStrega » Fri Apr 26, 2013 12:17 am

Thanks much. :)

long_fella
Posts: 369
Joined: Tue Sep 29, 2009 10:00 am

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by long_fella » Mon Jul 29, 2013 8:19 pm

hmmm, I'm having similar problems on my Win7 laptop (though it installed just fine on my desktop, it's an infuriatingly good game - I have yet to get past floor 12 :oops: ).

Note that I don't have a problem with the redists continually reinstalling, the game itself won't start.

I've rebooted.
I've restarted Steam.
I've uninstalled / reinstalled / deleted local content etc.
Renaming the re-dist directory did nothing.
I can't find .NET 4 related programmes to uninstall in "Uninstall or Change a program" in Control Panel.
When I try to copy the .NET 4 xna (downloaded from http://www.microsoft.com/en-us/download ... x?id=20914) into the steamapps/common/The Pit/CommonRedist dir and install it from there (or anywhere else for that matter), it complains that "Microsoft XNA Framework Redistributable 4.0 requires at least Microsoft .NET Framework 4 Client Profile).
When I try and install that I get the following error:-

OS Version = 6.1.7601, Platform 2, Service Pack 1
OS Description = Windows 7 - x64 Home Premium Edition Service Pack 1
CommandLine = C:\055c3e56b8d823fdbff7ce60d99b\\Setup.exe /x86 /x64 /ia64 /web
TimeZone = GMT Daylight Time
Initial LCID = 1033
Using Simultaneous Download and Install mechanism
Operation: Installing
Package Name = Microsoft .NET Framework 4 Client Profile Setup
Package Version = 4.0.30319
User Experience Data Collection Policy: Disabled
Number of applicable items: 9
Exe (C:\055c3e56b8d823fdbff7ce60d99b\SetupUtility.exe) succeeded.
Exe Log File: dd_SetupUtility.txt
ServiceControl operation succeeded!
ServiceControl operation succeeded!
Exe (C:\Users\ph1\AppData\Local\Temp\Microsoft .NET Framework 4 Client Profile Setup_4.0.30319\Windows6.1-KB958488-v6001-x64.msu) failed with 0x424 - The specified service does not exist as an installed service. .
Final Result: Installation failed with error code: (0x00000424), "The specified service does not exist as an installed service. " (Elapsed time: 0 00:00:30).

Whilst the 005c3e56 etc dir is there, the dd_SetupUtility.txt file is not.

It is a crappy old laptop, and definitely needs to be wiped, but I can play on my main PC so am not that bothered. I thought this might be of interest if other people are having a similar problem and are capable of investigating further than I can :).

PocketNerd
Kerberos
Posts: 22
Joined: Sat Apr 30, 2016 3:43 am

Re: [Steam] Possible issue installing dependencies

Post by PocketNerd » Sat Apr 30, 2016 4:15 am

long_fella wrote:hmmm, I'm having similar problems on my Win7 laptop (though it installed just fine on my desktop, it's an infuriatingly good game - I have yet to get past floor 12 :oops: ).

Note that I don't have a problem with the redists continually reinstalling, the game itself won't start.

I've rebooted.
I've restarted Steam.
I've uninstalled / reinstalled / deleted local content etc.
Renaming the re-dist directory did nothing.
I can't find .NET 4 related programmes to uninstall in "Uninstall or Change a program" in Control Panel.
When I try to copy the .NET 4 xna (downloaded from http://www.microsoft.com/en-us/download ... x?id=20914) into the steamapps/common/The Pit/CommonRedist dir and install it from there (or anywhere else for that matter), it complains that "Microsoft XNA Framework Redistributable 4.0 requires at least Microsoft .NET Framework 4 Client Profile).
When I try and install that I get the following error:-

OS Version = 6.1.7601, Platform 2, Service Pack 1
OS Description = Windows 7 - x64 Home Premium Edition Service Pack 1
CommandLine = C:\055c3e56b8d823fdbff7ce60d99b\\Setup.exe /x86 /x64 /ia64 /web
TimeZone = GMT Daylight Time
Initial LCID = 1033
Using Simultaneous Download and Install mechanism
Operation: Installing
Package Name = Microsoft .NET Framework 4 Client Profile Setup
Package Version = 4.0.30319
User Experience Data Collection Policy: Disabled
Number of applicable items: 9
Exe (C:\055c3e56b8d823fdbff7ce60d99b\SetupUtility.exe) succeeded.
Exe Log File: dd_SetupUtility.txt
ServiceControl operation succeeded!
ServiceControl operation succeeded!
Exe (C:\Users\ph1\AppData\Local\Temp\Microsoft .NET Framework 4 Client Profile Setup_4.0.30319\Windows6.1-KB958488-v6001-x64.msu) failed with 0x424 - The specified service does not exist as an installed service. .
Final Result: Installation failed with error code: (0x00000424), "The specified service does not exist as an installed service. " (Elapsed time: 0 00:00:30).

Whilst the 005c3e56 etc dir is there, the dd_SetupUtility.txt file is not.

It is a crappy old laptop, and definitely needs to be wiped, but I can play on my main PC so am not that bothered. I thought this might be of interest if other people are having a similar problem and are capable of investigating further than I can :).


Just a note, the XNA related stuff would not include the full .Net package, so make sure that is installed first. Microsoft redistributables are pretty consistent with that. If it's complaining that it can't find .Net 4 and you don't see the ability to uninstall then there's a good chance you don't have it installed.

Post Reply

Return to “Technical Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest